Asociaţia “Sant’Elia Provita – ODV” în parteneriat cu Schitul Ortodox Român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a implementat în perioada 15.06.2023-25.09.2023, proiectul “Şcoala de Vară de la Rignano Flaminio ediţia a VII-a- Meșteșuguri românești de altă dată în actualitatea contemporană”.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea personală a copiilor români din Italia prin actualizarea teoretică și aplicată a meșteșugurilor tradiţionale.
Printre partenerii care au susţinut anul acesta Şcoala de Vară ajunsă la ediţia a VII-a se numără: Asociaţia Infor Internaţional, Asociaţia Profesională a Poliţiei locale Italia, Crucea Roşie Italia, precum si Agenţia naţională de presă Agerpres, Gazeta Românească, Societatea Română de Radiodifuziune – Radio Iaşi.
Ateliere şi activităţile care s-au derulat în cadrul Şcolii de Vară: atelier de povești, balade și doine, limba română în poeziile eminesciene, atelier de țesut, atelier de pictura icoane pe lemn şi dansul popular.
Numeroşi enoriaşi şi părinţi au asistat sâmbătă, 23 septembrie 2023, la Schitul ortodox român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Rignano Flaminio, la spectacolul de final al Școlii de vară susținut de aproximativ 60 de elevi cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani.
S-a cântat, s-a dansat și s-au recitat pe de rost numeroase poezii. Toți copiii erau îmbrăcați în costume tradiționale, spre încântarea părinților, dar și a invitaților.
Proiectul a beneficiat de spijinul Ambasadei României în Republica Italiană, în Republica Malta și în Republica San Marino şi al Ambasadei Republicii Moldova in Republica Italiană, în Republica Malta și în Republica San Marino.
Oaspeţi de onoare au fost: Excelența Sa, doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Republica Italiană, prin trimisul special, d-na Raluca Eclemea, consilier Diplomatic al Ambasadei României în Republica Italiană si domnul Alexandru Simionov, prim colaborator al ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană.
Cu dragoste părintească, părintele Ştefan a binecuvântat pe toţi elevii, părinţii, învățătorii şi profesorii cu ocazia începerii noului an şcolar. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească oferită de comitetul parohial, de care s-au bucurat toţi cei prezenţi.
„….veșnicia s-a născut la sat”… spunea poetul Lucian Blaga. Acolo s-a născut însăși esența acestui popor român, de acolo avem tradițiile, obiceiurile străvechi, credința neclintită și iubirea infinită.
Dragii noştri tineri, suntem mândri de voi, şi de faptul că împreună, cu eforturi susţinute şi implicare, demonstrăm an de an că valorile și tradițiile românești pot fi conservate și promovate indiferent de granițele geografice.