Aproximativ 70 de copii din cadrul Școlii de vară organizate de Schitul ortodox român “Sf. Prorooc Ilie Tesviteanul” de la Rignano Flaminio au fost primiți cu brațele deschise la Ambasada României de la Roma de ambasadoarea Gabriela Dancău și colaboratorii săi Luiza Pufu și Eugen Roșca.
“E o mare bucurie pentru noi să vă avem astăzi la Ambasadă!” – astfel și-a început discursul Gabriela Dancău în fața copiilor – mulți dintre ei îmbrăcați cu câte o cămășuță tradițională, a părintelui Ștefan, egumenul Schitului, a părintelui Aron de la Parohia ortodoxă din Montefiascone, a profesorilor și a voluntarilor de la Școala de vară.
“Ceea ce face părintele Ștefan și cu toți cei care îl ajută până la urmă la organizarea acestei tabere, deja de șase ani, este un lucru extraordinar: practic promovați cultura românească în rândul comunității, creați acestor copii sentimentul de apartenență la Romania si va felicit din suflet pentru că ceea ce faceți este un lucru extraordinar pentru România în sine și pentru viitorul acestei comunități din Italia! Vă felicit pentru răbdarea pe care o aveti si pentru toate activitătile frumoase pe care le faceti in aceasta tabără minunată” este mesajul adresat de ambasadoarea Gabriela Dancău vizitatorilor.
“Pentru noi este o onoare, o mare cinste si cu mare bucurie am venit, am început turneul la Roma cu Ambasada, care – dupa cum ati spus – este casa de reprezentanță a tuturor românilor de aici, din Italia” a comentat la rândul său părintele Ștefan, explicând că o parte dintre copiii Școlii de vară prezenți în această vizită la misiunea diplomatică au participat la toate cele șase ediții ale Școlii, alții în schimb sunt la prima ediție. Printre micuții vizitatori se aflau chiar și copilași de numai trei anișori.
Înainte de a interpreta cântecul “Acasă-i România”, copiii au oferit cadou ambasadoarei câteva desene realizate chiar de ei. “Sunteti niste artisti adevarati. Este o mare bucurie pentru mine, mai ales că este munca voastra aici” le-a multumit Gabriela Dancău copilașilor români.
Cum tradiția în zi de sărbătoare la Schitul ortodox român de la Rignano Flaminio este ca oaspeții să fie întâmpinați cu pâine și sare, părintele Ștefan a ținut să păstreze acest obicei oferind reprezentanților misiunii diplomatice de la Roma pâine caldă moldovenească pregătită de unul dintre profesorii Şcolii de vară, Tatiana Ciobanu.
De la Ambasada României la Roma, copiii împreună cu coordonatorii lor s-au deplasat la Accademia di România din Roma unde profesoara Oana Boșca Mălin, referent, le-a povestit micuților vizitatori despre importanta acestei scoli românești de la Roma și i-a invitat să revină împreună cu părinții la evenimentele organizate de Accademie.
Copiii si-au încheiat excursia la Roma cu o oprire la Columna lui Traian și la Coloseum, unde cu toții au dorit să facă o serie de fotografii împreună cu preoții si profesorii lor.
Și în acest an la Școala de vară de la Rignano Flaminio s-au înscris peste 140 de copii români născuți în Italia ai căror părinți doresc ca ei să nu piardă contactul cu originile lor. Este însă pentru prima dată când cei mici împreună cu învățătorii si voluntarii care îi coordonează au dedicat o zi unei drumeții la Roma.
Părinții, profesorii și copilașii doresc să mulțumească atât ambasadoarei Gabriela Dancău, cât și profesoarei Oana Boșca Mălin pentru ospitalitatea cu care au fost primiți, iar părintele Ștefan, egumenul Schitului, speră să aibă onoarea să le revadă la următoarele evenimente organizate de Școala de vară de la Rignano Flaminio. Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia