La mare distanță de casă există și un colț de Românie unde copiii noștri pot interacționa între ei în ateliere de pictură, de artizanat tradițional românesc, teatru și poezie și pot participa la lecțiile de istorie, limba și literatura română, precum și la un curs de muzică populară. La finalul cursului copiii vor realiza o expoziție de imagini/tablouri, vor organiza un spectacol de poezie, cântece, teatru și dans românesc și vor primi premii simbolice și diplome onorifice de participare.
De la 1 iunie 2018 până la 30 septembrie 2018, cu Binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, la Schitul ortodox român „SFÂNTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL” din Rignano Flaminio (Roma) se desfășoară cea de-a III-a ediție a Școlii de vară, în acest an intitulată ”Centenarul Unirii prin ochii copiilor”.
Români în lume: cu tradiții și cultura dezvăluite chiar și copiilor născuți în Italia, Spania, Franța….sau în altă parte a lumii.
Centenarul Marii Unirii reprezintă pentru românii de pretutindeni un mijloc de creștere a stimei de sine, prin dezvoltarea sentimentului de apartenență la identitatea românească și prin actualizarea valorilor și a principiilor consolidate de-a lungul timpului. Activitățile oferite, în cadrul Şcoli de Vară de la Schitul ortodox român “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul copiiilor și adolescenților români, mare parte dintre ei născuți în Italia, au capacitatea de a promova păstrarea identității, a legăturii cu spațiul de origine.
La aproximativ 35 de kilometri de Roma, la Rignano Flaminio, creştinii ortodocşi români se bucură de o biserică numai a lor. Având în spate o istorie vastă, construită pe oseminte de martiri, Parohia “Sfântul Ilie Tesviteanul” e un loc de rugăciune ortodox cum rar ai ocazia să găseşti în Peninsulă. În acest lăcaș sfânt se organizează de trei ani consecutiv Tabere de vară pentru copiii români – în această perioadă – Școala de vară – “Centenarul Unirii prin ochii copiilor”.
În tabără se pot înscrie încă copii cu vârste între 5 și 15 ani din comunitatea românească din comunele Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana și Sant Oreste și părinții copiilor.
În fiecare zi copiii și profesorii lor participă și la slujbele celebrate de ieromonahul Ștefan.