Cea mai răspândită tradiţie despre Sfântul Ilie este că mână printr nori un car de foc tras de doi – patru cai înaripaţi, în timpul furtunilor şi trimite fulgere către diavoli şi păcătoşi.
De frică, diavolii se ascund prin pomi, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor, în corpul unor animale, în special câini şi pisici, spre care Sfântul Ilie trimite trăznete. În popor se crede că diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi nu se ascunde nimeni sub un carpen, pe vreme de furtună.
În credinţa populară se spune că dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, să nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere de albine. Dacă grâul nu a fost treierat până în ajunul acestui praznic, femeile îşi pun hainele de sărbătoare şi merg să secere câţiva snopi de grâu pe care apoi îi scutură de boabe, pisează grâul şi îl fierb pentru a-l cunsuma cu miere de albine.

În alte zone se mânâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma, dar nu mere văratece, pentru a nu fi lovit de trăznete. Acela care va muşca din măr, va avea parte după moarte numai de mere, dar şi pe acelea, când va dori să le atingă, vor dispărea.
În unele sate, femeile duc mere la biserică în ziua de Sfântul Ilie, pentru a fi binecuvântate, crezându-se că după moarte, ele se vor transforma în mere de aur.

În alte zone ale ţării, fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă şi se tăvălesc mai mult goale prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde, înseamnă că ele se vor mărita cu băieţi tineri, iar dacă vor visa cânepă uscată, se vor mărita cu cineva mai în vârstă.

Ce mai bune ierburi de leac, se culeg în zorii zilei de Sfântul Ilie şi sunt puse la uscat în locuri umbroase.